Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Oceanografi

Faktapaket: Mätningar i havet

Svavelväte

Svavelväte bildas vid syrefria förhållanden när bakterier bryter ner organiskt material (döda plankton eller påverkan från land) som sjunkit till botten. Syrebrist och produktion av svavelväte uppkommer i områden som har dåligt utbyte av bottenvatten eller är utsatt för övergödning.

I svenska havsområden gäller det framför allt vissa av de bohuslänska fjordarna, delar av södra Kattegatt och Östersjön. Vid förekomst av höga halter svavelväte och under längre perioder blir resultatet döda bottnar.

Ibland används begreppet "negativt syre” i stället för att ange halten av svavelväte. Halten negativt syre motsvarar den mängd syre som skulle behövas för att oxidera svavelvätet till sulfat och ”neutralisera” syrebristen. Begreppet anger inte mängden svavelväte utan används för att få en jämförelse med syrgaskoncentration.

Syrebrist kan bidra till ytterligare övergödning, då syrefria förhållanden leder till att fosfor i form av fosfat frigörs från bottensedimenten. När fosfaten blandas upp i ytvattnet ger det högre halter av näringsämnen i ytvattnet som gynnar tex blomningar av cyanobakterier.

I Östersjöns djupvatten kan svavelvätehalterna vara över 100 µM.

Så analyseras svavelväte

SvavelväteproverFörstora bilden

Svavelväteprover från 100 till 140m djup på stationen BY10 i Östersjön i oktober 2021. Ju mörkare färg på provet desto högre svavelvätehalt.

Reagenser som innehåller bland annat järnklorid och saltsyra sätts till provet och ett färgomslag sker; ju mörkare blå färg desto högre halt svavelväte finns i provet. Analysen sker med hjälp av en spektrofotometer där provet belyses med ljus av våglängden 670 nm. Mängden ljus som absorberas av provet (absorbansen) registreras och utifrån det kan halten svavelväte beräknas.

Prov kan även konserveras genom tillsats av zinkacetatlösning och reagenstillsats görs då senare, i samband med analys.

Läs den senaste rapporten om syresituationen i Östersjön

Läs faktabladet om syreförhållande i svenska hav (pdf) Pdf, 690.8 kB.

Relaterade sidor

Mer i detta faktapaket

  • Oceanografi

    Mätningar i havet

    För att få kunskap om havet, och för att ha möjlighet att se förändringar, behöver flera olika parametrar i havet mätas. SMHI ansvarar för att mäta...

  • Mätningar i havet

    Alkalinitet – viktig för att förstå försurningen

    Alkalinitet är ett mått på vattnets förmåga att neutralisera syror utan att pH-värdet förändras. Det är en viktig parameter för att kunna kartlägga...

  • Mätningar i havet

    Bottenmätsystem

    Bottenmätsystem är som det låter på namnet mätsystem som är placerade på botten på olika positioner längs med Sveriges kust. Ett bottenmätsystem ka...

  • Mätningar i havet

    Ferrybox - mätningar från fartyg

    Ferrybox kallas mätsystem som automatiskt mäter ytvattnet ombord på forskningsfartyg, färjor eller lastfartyg under tiden som fartygen rör sig över...

  • Mätningar i havet

    Havsbojar

    SMHI driver en havsboj som automatiskt samlar in ett stort antal parametrar som skickas en gång per timme via satellit till SMHI. Data samlas in oc...

  • Mätningar i havet

    Havsobservationer

    SMHI utför realtidsobservationer av oceanografiska parametrar med havspeglar och bojar. Data samlas in en gång per timme och presenteras inom 30 mi...

  • Mätningar i havet

    Humus – färgar havet brunt

    Inom marin kemi används humus som ett samlingsbegrepp för en grupp svårnedbrytbara, komplexa organiska molekyler. Gemensamt för dem är att de färga...

  • Mätningar i havet

    Klorofyll – ett mått på mängden växtplankton

    Att mäta klorofyllkoncentration ger ett indirekt mått på den totala biomassan växtplankton i en vattenmassa och den kan därmed användas som en indi...

Relaterade faktapaket

Meteorologiska mätningar

Solbelyst hav sett mot horisonten, små moln på himlen.

Klimateffekter i havet

Sjö med speglande moln

Vattenbalans och vattnets kretslopp

Havsmiljö

Faktapaket oceanografi

Alla faktapaket inom oceanografi

Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.